Tingvoll

59,62 prosent av maksimal totalsum

Kart over Norge

#8

/26 i Norge

Kart over Fylke

#1

/26 i Møre og Romsdal

Naturkompetanse i kommunen

Smiley for status på kommune

Artsrik natur kan sikres når arealforvalterne har kunnskap om den. En kommune som velger å ansette en naturforvalter eller biolog, satser på kunnskapsbasert forvaltning av natur og vil kunne gi lokalpolitikerne bedre innsikt i kommunens naturverdier.

Beløp per innbygger brukt på natur- og friluftslivskompetanse: 125,00 kr

Resultat: 70 prosent

Alder på arealplan

Smiley for status på kommune

Om en kommune har god eller dårlig kontroll på hvordan arealene brukes, kan blant annet vurderes ut fra når den sist laget arealplan. En kommune med gamle planer har planer basert på gammel kunnskap.

Nyeste versjon: 2015

Resultat: 50 prosent

Kommunedelplan naturmangfold

Smiley for status på kommune

Kommuner som lager kommunedelplan for naturmangfold har samlet verdifull kunnskap om naturverdiene de råder over. Oversikten er veiledende for hvilke områder som ikke blir åpnet for utbygging i areal-/reguleringsplan. Med en slik plan følger også en handlingsplan for hvordan målene om å sikre kommunens naturmangfold skal nås.

Har kommunen en kommunedelplan naturmangfold? Ja/under utvikling

Resultat: 100 prosent

Reguleringsplan for natur

Smiley for status på kommune

Kommunen kan sikre natur ved å lage egne reguleringsplaner for naturområder.

Antall reguleringsplaner med hensyn på natur: 0,0

Resultat: 0 prosent

Arealnøytralitet

Smiley for status på kommune

Hver gang vi endrer eller gjør inngrep i natur, påvirkes levestedet til planter, dyr og sopp. Arealendringer er den største trusselen mot naturmangfold. En kommune med mål om å bli arealnøytral, har forstått problemet og vil arbeide for å gjenbruke og fortette, ikke forbruke natur.

Har kommunen mål om arealnøytralitet? Under utvikling

Resultat: 50 prosent

Hyttebygging

Smiley for status på kommune

Arealendringer er den største trusselen mot naturmangfold. Hyttebygging innebærer ofte store arealendringer, og urørt natur blir planert ut og erstattet av grus og plen. Da krymper og fragmenteres artenes leveområder.

Areal grunnflate innvilget til hyttebygging: 1092,0 m2

Resultat: 30 prosent

Dispensasjon til bygging i strandsonen

Smiley for status på kommune

Et mylder av arter og livsformer lever og trives der land møter hav. Strandsonen er blant de mest artsrike leveområdene vi har i Norge. Strandsonen tilhører oss alle og det er forbudt å bygge 100 meter fra vannkanten langs hele kysten, om ikke kommunen lager egen plan for området som tillater bygging. Kommunene gir dessverre svært mange dispensasjoner.

Antall dispensasjoner gitt til bygging i strandsonen: 2,0

Resultat: 50 prosent

Bygging på jordbruksareal

Smiley for status på kommune

Når vi bygger ned områder der det kan produseres mat, tar vi viktige leveområder fra insekter, planter, fugler og andre arter. Store jordbruksarealer får hvert år endret bruksformål. Eksempler på dette er åkre der det tillates å bygge bygninger eller vei. Ofte blir ny natur dyrket opp som erstatning, og gir dobbelt negativ effekt

Areal tillatt nedbygd til annet enn landbruksformål: 0,0 dekar

Resultat: 100 prosent

Nydyrking av myr og fastmark

Smiley for status på kommune

Myr er en viktig og verdifull naturtype som det ikke lenger er lov å dyrke opp, men kommunen kan gi dispensasjon. Når fastmark og myr nydyrkes, forsvinner nesten alle artene der. Kommunen må heller hindre nedbygging av jordbruksjord enn å åpne opp for nydyrking.

Areal innvilget til nydyrking: 0,0 dekar

Resultat: 100 prosent

Bygging langs ferskvann

Smiley for status på kommune

Kantvegetasjonen langs vann gir utspring til et mylder av arter. Trær og planter langs vannet gir både skygge og god næring til fisker. Å bygge i disse områdene medfører at mange arter, som blant annet rådyr, mister mulighet til å bevege seg usett.

Antall dispensasjoner gitt til bygging langs ferskvann: 0,0

Resultat: 100 prosent

Økologisk tilstand for vann, elver, bekker og kyst

Smiley for status på kommune

Alle levende organismer er avhengige av vann. I Norge er vi vant til å ha mye og rent vann, men mange vannforekomster er forurenset og kraftig utbygget. Den økologiske tilstanden gir et bilde av hvor bra det står til med vannene, elvene, bekkene og kystvannet, og i hvilken grad kommunen har beskyttet disse. EUs vanndirektiv sier at tilstanden skal være "god" eller "svært god" i alle vannforekomster

Andel vannforekomster med svært god eller god økologisk tilstand: 62,0

Resultat: 62 prosent

Dispensasjon fra plan

Smiley for status på kommune

En kommune som gjør mange unntak fra vedtatte langtidsplaner, har manglede styring på arealbruken. Når lokalpolitikere behandler søknader om dispensasjon, får de mindre informasjon om konsekvensene av utbyggingen. I tillegg er det ofte bare utbygger som får fremmet sin sak.

Antall søknader innvilget gjennom dispensasjon: 24,0

Resultat: 50 prosent

Vernede områder

Smiley for status på kommune

Når et område er vernet, er verdifull natur beskyttet mot ødeleggelser. Det er først og fremst nasjonale myndigheter som kan verne områder. Kommunene som får høyest poengsummer her, har store områder som er vernet. Alle verneformer er inkludert.

Areal vernet: 10,4 km2

Resultat: 30 prosent

Vi har ikke tall som viser tilstanden til trua arter, gammelskoger, våtmarker og kulturlandskap i kommunene. Staten har gitt kommunene stort ansvar for arealbruken, men har ikke kontrollsystemer som måler hvordan kommunene faktisk sikrer biologisk mangfold. Les mer om hvorfor det er problem.

info

Kommunene sammenlignes på 13 utvalgte vurderingskriterier med data fra 2020 og 2021.
Sjekk gjerne ut naturkampen 2020 for fjorårets rangering.

Hva kan jeg gjøre for å beskytte naturen?

Naturen gir oss rent vann, mat, medisiner og opplevelser for livet. Den beskytter oss mot flom og ras og fanger karbon. Du kan gi tilbake. Bidra til vi tar bedre vare på den verdifulle naturen og artene som lever der:

I egen hage

Lag en miljøvennlig hage

Hvordan vi steller i hagen og hvilke planter vi bruker har stor påvirkning på naturen. Lær hvordan du lager en miljøvennlig hage uten fremmede arter, med torvfri jord og masse planter for humlene!

I egen hage

Bli med på kartlegging av naturen

I dag er bare 25 prosent av antatt verdifull natur i Norge kartlagt. Du kan bidra til å øke kunnskapen om hva som finnes i norsk natur ved å bli naturkartlegger!

I egen hage

Engasjer deg og still krav

Kommunene kan gjøre mye for å ta vare på natur, som å kartlegge arter og verdifull natur, ta vare på artsrike kulturlandskap, gammelskoger og våtmarker, bekjempe fremmede arter, lage planer for naturmangfold, ansette folk med naturkompetanse og sette mål om arealnøytralitet. Du kan bidra ved å engasjere deg i stort eller smått på vegne av naturen. Vi gir deg tips om hva du bør kreve av din kommune.